Leder i skogen

Bergs Gård MTB arena karta 2022 på länken nedan:

/files/bergs-g-rd-mtb-sp-r-rev-220414b.pdf

Färgerna på lederna hos oss har inte med svårighetsgrad att göra utan är för att skilja dem åt.

Nyhet!

Gröngölingen

Nu finns Gröngölingen, en enklare led för dig som cyklar med familjen eller är nybörjare.

Bergsleden - 3,3 km röd

Bergs Gård Trosa ligger nedanför den högplatå där samtliga leder går förutom Farmors Flow Trail, Farfars Tech Track, Pump Tracken och Havsleden. Bergsleden börjar på gården vid grinden mot kohagen, till vänster om Stora Ladan.


(foto: www.lindring.se)

Du passerar först Pump Tracken och den inledande Mördarbacken, sedan passerar du Anitas Korsning och där fortsätter Bergsleden med motsolscykling. Bergsleden bjuder på fin cykling i storskogen och på hälleberget.

Väl uppe på Birgers Berg börjar sedan utförsåkningen längs ”Delikatessen”! Vi ber er en gång för alla att ta det nätt här och där på våra leder. Berg är stenhårt! Väl nere från berget kan du ta höger och Traktorbacken ned till hagen och vänster och komma till Anitas korsning där flera av de övriga lederna börjar.

Norra loopen – 2,8 km tegelfärgad (ganska lätt)

Norra loopen börjar vid Birgers korsning och man börjar med en utförslöpa på hälleberget. Sen tar du dig upp och ner för den första av ”Three Peaks”. Efter det passar du på att njuta av att leden går genom storskogen. Efter ett tag bär det av över en viltåker innan loopen tar slut vid Birgers Korsning, dvs där loopen började 😊.

Norra loopen är en mestadels tekniskt enkel men samtidigt flowig loop. Ok på något ställe kanske du får leda cykeln om du vill ta det nätt. Tillsammans med Bergsleden är de tekniskt sett mindre krävande och passar därför också våra gäster som söker den typen av cykling.

Södra loopen – 2,3 km ljusblå (lite svårare)

Södra loopen börjar efter att du klarat av den inledande Mördarbacken och tar av mot höger innan du når Anitas Korsning. Det är en härlig flack led som inleder cyklingen. Efter ett tag svänger du uppför ett litet berg och sen ner igen. Och så upp på nästa lilla bergkulle och så ner igen. Ja så där håller det på tills du till slut tar dig över två spänger.

Efter andra spången viker du av vänster och tar dig uppför ett lite större bergsparti. Efter ett några fina hällar kommer du fram till Bergsleden och ett jättekast. Korsa då Bergsleden och fem meter senare viker du av till vänster där Södra loopen fortsätter (fortsätter du rakt fram är du istället inne på Bergsloopen). Du kommer nu cykla en knapp km på hällar och i skogen innan du till slut kommer till Anitas Korsning där Södra Loopen slutar. Ett vägvalstips: efter andra spången en knapp km efter start, kan du vika av höger och istället ta in på Havsleden.

Havsleden 2.0 – 4,4 km svart (lite svårare)

Du når Havsledens start när du är längst borta på Bergsleden vid mobilmasten intill Källviksvägen eller genom att vika av höger direkt efter andra spången på Södra loopen.

Havsleden innehåller allt! Både berg som stupar brant, slingrande led, skogstraktorväg och snabb cykling på hälleberget. Tänk på att leden på ett par ställen har dubbelriktad trafik.

Längst bort finns en liten Miniloop och där kliver du av om du vill ner till havet. Där finns ett fint litet klippbad. Det går utmärkt att ta sig ett dopp för simkunniga. Eller så tar du med dig ostmackan och drickaflaskan ner till vattnet och bara njuter en stund! Solen når dit som bäst på förmiddagen.

Toppturen – 1,0 km rosa (lite svårare)

Det här är en liten men mycket läcker cykelled som når rastplatsen Bergstoppen. Det är riktigt fin cykling på berget som vetter mot gården. Ingången till Toppturen hittar du ett par hundra meter in på Södra loopen. Vid Bergstoppen finns en grillplats köp med gårdens korv i gårdbutiken. Vi kan hjälpa till att fixa ved för er som vill grilla om ni meddelar oss i förväg, observera att det ej finns ved på plats.

Toppennerfarten – del av Toppturen

Till säsongen 2020 gjorde vi om nerfarten på slutet av Toppturen och mot Pump Tracken. Vi tog hjälp av banbyggardesignern Niklas Skogh. Nu är det en vindlande, flowig led med berms och hopp. Tänk på att BÖRJA FÖRSIKTIGT så du inte gör dig illa.

I 180-graderssvängen vid stora eken kan du vika av vänster istället och ta dig in på Cow Flow.

Bergsloopen – 2,6 km gul (lite svårare)

Bergsloopen börjar när du kommit upp för Mördarbacken vid Anitas Korsning där även även Berg-O-Dalbanan och E-loopen börjar. Bergsloopens första bit slingrar sig fram i tät skog men ju längre du kommer desto mer ökar inslaget av berg och du får några riktigt fina hällar på vägen innan du knappt halvvägs kommer fram till Bergsleden och ett jättekast. Du tar in på leden på andra sidan Bergsleden.

De första metrarna delar Bergsloopen med Södra loppen. Men efter fem meter så fortsätter du nu rakt fram medan Södra viker av vänster. Du hojar strax upp på en bergskam med ett hygge till vänster och sen håller andan nerför en brant. Leden fortsätter genom skogen på en gammal skogstraktorväg, knixar sig uppför Birgers Berg innan du kastar dig nerför på en parallell led till Bergsleden och Berg-O-Dalbanan och sedan är åter vid Anitas Korsning där du började.

Djävulsklippans loop 2.0 – 1,8 km mossgrön (krävande)

På slalomspråk skulle Djävulsklippans loop betecknas som ”svart”. Den startar vid Birgers Korsning och är både trixig och knixig. Första hälften har två branta, svåra nedfarter och den första av dem är alltså själva Djävulsklippan. I norra änden är det återhämtning innan vi kommer till ”Westins omväg”. Det bär där av upp och nerför ett mindre berg. Krävande, javisst! Men loopen är störtskön om du tar i, får fart och har lite jävlaranamma i dig 😊

Berg-O-Dalbanans loop 2.0 (BoD) – 6,4 km blå (mycket mustig)

Berg-O-Dalbanans loop eller bara BoD är vår ”mustigaste” loop för ”vanliga” MTB-cyklar. Den börjar och slutar vid Anitas korsning. Här har vi spunnit vidare på de bästa idéerna från alla övriga loopar. Extra roligt är att den här loopen har skapats i samarbete med några av våra återkommande MTB-gäster som fått ge namn åt go´bitarna!

Loopen ska innehålla allt våra marker kan ge och vi har gjort den lite längre. BoD-loopen flyter alltså på längs fin blåbärsled och någon snutt gammal skogstraktorväg i storskogen, den tar dig uppför hälleberg och kastar dig nerför de samma. Och så har vi spetsat med ”Dunder-Carlsson & Bloms Serpentin” som kastar sig utför en ravin, ”Peters Drop”, och mycket annat smått och gott.

E-loopen – 3,3 km svart (mest mustig för e-mtb:er eller superstarka damer och herrar)

Denna loop är ny från säsong 2020. Den är vårt egna svar på önskan om en riktigt krävande och rolig loop för våra gäster med e-mtbhojar. Vi hojar e-mtb själva som variation och vet att det går att dra leder på ett annat sätt än när vi gör det för ”akustiska” hojar. Vi tänker inte på hopp, utan det är snarare så att vi nyttjar många fantastiska hällar som är för branta om man ”bara” cyklar ”akustiskt”. Vi matar på med klackar och hinder som inga vanliga cyklister mäktar med. Och vi behöver inte tänka på att man inte orkar när vi slingrar leden uppför sköna branta hällar.

E-loopen börjar vid Anitas Korsning efter inledande mördarbacken där även Berg-O-Dalbanan och Bergsloopen börjar. Den slingrar sig först fram och tillbaka genom gles skog på Birgers Berg innan den vänder söderöver på flowigare hällar. Till slut korsar du inledande Mördarbacken och får ytterligare 1 km med mycket mustig cykling. Vi avrundar med ett citat från en av våra e-mtbgäster sommaren 2020:

  • ”Banorna var som byggda för Emtb´s. Krävande men så himla kul, berg- och dalbanan och E-loopen var ju riktigt grymma. Detta hör absolut till bättre cykelplatser jag besökt.” Thomas Gothnell.

Alla leder och loopar i ett svep

Då och då får vi frågan ”I vilken ordning tar man lederna om man vill cykla alla i ett svep?”. Jo, värm upp med Farfars Tech Track >>> sen Bergsleden (men cykla inte nedför mördarbacken i slutet) >>> Södra loopen till andra spången (3/4 av loopen) >>> Havsleden t o r till Hälsokällan >>> Prickad led tillbaka till sista tredjedelen av Södra loopen >>> första halvan av Bergsloopen fram till Birgers Korsning >>> Norra loopen >>> Djävulsklippans loop >>> Sista halvan av Bergsloopen >>> Berg-O-Dalbanan >>>E-loopen>>> 200 meter på Södra loopen, vik höger på >>> Toppturen >>> sen ner till Pump Tracken >>> och så avslutar du med ett varv på Farmors Flowtrail. Puh!

Strava och Trailforks

Vi har lagt upp alla enskilda leder som segment i Strava, vem vill inte vara Queen eller King of the mountain! Vi finns även på appen Trailforks.

Bergs Gård Trosa

Bergs Gård Stora Huset 1
619 95 Västerljung

Telefon: 0156-42 00 20
E-post: kontakt@bergsgard.se