MTB-Arena

För lista på våra nuvarande cyklar klicka här (PDF)

Teknikområde

Vi har fyra teknikbanor.

Pump track

Försommaren 2019 invigde vi vår Pump Track med en superhärlig hopplinje. Vi har tagit hjälp av en av Sveriges främsta banbyggare, Niklas Skogh, för att ta oss från ax till limpa. Don´t miss it!

Farmors Flow Trail 1,7 km, Farfars Tech Track 0,4 km, Lillebrors Wave - Teknikbanorna

Vi har en s k Flow Trail, en Tech Track och Lillebrors Wave. Tillsammans med Pump Tracken och Toppennerfarten så har vi ett komplett teknikområde som finns för att ni:

😊 ... vill kunna öva teknik av olika slag på liten yta. Det finns hopp, drops, berms, limpor, pumps, balansstockar, klackar, stenkista, slalom och hälleberg.

😊 ... vill kunna cykla hela familjen på samma ställe och alla kan ändå cykla på sin nivå. Fart och spårval ökar på svårighetsgraden. Vi har haft 5-åringar på besök som tagit sig runt teknikbanan.

😊 Vill kunna skratta gott för det är helt enkelt jättekul att cykla hela familjen tillsammans!

Bergsleden - 3,3 km röd

(obs, färgerna på lederna hos oss har inte med svårighetsgrad att göra utan är för att skilja dem åt, den här är lättast)

Bergs Gård Trosa ligger nedanför den högplatå där samtliga leder går förutom Farmors Flow Trail, Farfars Tech Track, Pump Tracken och Havsleden. Bergsleden börjar på gården vid grinden mot kohagen, till vänster om Stora Ladan.


(foto: www.lindring.se)

Du passerar först Pump Tracken och den inledande Mördarbacken, sedan passerar du Anitas Korsning och där fortsätter Bergsleden med motsolscykling. Bergsleden bjuder på fin cykling i storskogen och på hälleberget.

Väl uppe på Birgers Berg börjar sedan utförsåkningen längs ”Delikatessen”! Vi ber er en gång för alla att ta det nätt här och där på våra leder. Berg är stenhårt! Väl nere från berget kan du ta höger och Traktorbacken ned till hagen och vänster och komma till Anitas korsning där flera av de övriga lederna börjar.

Norra loopen – 2,8 km tegelfärgad (ganska lätt)

Norra loopen börjar vid Birgers korsning och man börjar med en utförslöpa på hälleberget. Sen tar du dig upp och ner för den första av ”Three Peaks”. Efter det passar du på att njuta av att leden går genom storskogen. Efter ett tag bär det av över en viltåker innan loopen tar slut vid Birgers Korsning, dvs där loopen började 😊.

Norra loopen är en mestadels tekniskt enkel men samtidigt flowig loop. Ok på något ställe kanske du får leda cykeln om du vill ta det nätt. Tillsammans med Bergsleden är de tekniskt sett mindre krävande och passar därför också våra gäster som söker den typen av cykling.

Södra loopen – 2,3 km ljusblå (lite svårare)

Södra loopen börjar efter att du klarat av den inledande Mördarbacken och tar av mot höger innan du når Anitas Korsning. Det är en härlig flack led som inleder cyklingen. Efter ett tag svänger du uppför ett litet berg och sen ner igen. Och så upp på nästa lilla bergkulle och så ner igen. Ja så där håller det på tills du till slut tar dig över två spänger.

Efter andra spången viker du av vänster och tar dig uppför ett lite större bergsparti. Efter ett några fina hällar kommer du fram till Bergsleden och ett jättekast. Korsa då Bergsleden och fem meter senare viker du av till vänster där Södra loopen fortsätter (fortsätter du rakt fram är du istället inne på Bergsloopen). Du kommer nu cykla en knapp km på hällar och i skogen innan du till slut kommer till Anitas Korsning där Södra Loopen slutar. Ett vägvalstips: efter andra spången en knapp km efter start, kan du vika av höger och istället ta in på Havsleden.

Havsleden 2.0 – 4,4 km svart (lite svårare)

Du når Havsledens start när du är längst borta på Bergsleden vid mobilmasten intill Källviksvägen eller genom att vika av höger direkt efter andra spången på Södra loopen.

Havsleden innehåller allt! Både berg som stupar brant, slingrande led, skogstraktorväg och snabb cykling på hälleberget. Tänk på att leden på ett par ställen har dubbelriktad trafik.

Längst bort finns en liten Miniloop och där kliver du av om du vill ner till havet. Där finns ett fint litet klippbad. Det går utmärkt att ta sig ett dopp för simkunniga. Eller så tar du med dig ostmackan och drickaflaskan ner till vattnet och bara njuter en stund! Solen når dit som bäst på förmiddagen.

Toppturen – 1,0 km rosa (lite svårare)

Det här är en liten men mycket läcker cykelled som når rastplatsen Bergstoppen. Det är riktigt fin cykling på berget som vetter mot gården. Ingången till Toppturen hittar du ett par hundra meter in på Södra loopen. Vid Bergstoppen finns en grillplats, och vi kan hjälpa till att fixa grillgrejor för er som vill grilla.

Toppennerfarten – del av Toppturen

Till säsongen 2020 gjorde vi om nerfarten på slutet av Toppturen och mot Pump Tracken. Vi tog hjälp av banbyggardesignern Niklas Skogh. Nu är det en vindlande, flowig led med berms och hopp. Tänk på att BÖRJA FÖRSIKTIGT så du inte gör dig illa.

I 180-graderssvängen vid stora eken kan du vika av vänster istället och ta dig in på Cow Flow.

Bergsloopen – 2,6 km gul (lite svårare)

Bergsloopen börjar när du kommit upp för Mördarbacken vid Anitas Korsning där även även Berg-O-Dalbanan och E-loopen börjar. Bergsloopens första bit slingrar sig fram i tät skog men ju längre du kommer desto mer ökar inslaget av berg och du får några riktigt fina hällar på vägen innan du knappt halvvägs kommer fram till Bergsleden och ett jättekast. Du tar in på leden på andra sidan Bergsleden.

De första metrarna delar Bergsloopen med Södra loppen. Men efter fem meter så fortsätter du nu rakt fram medan Södra viker av vänster. Du hojar strax upp på en bergskam med ett hygge till vänster och sen håller andan nerför en brant. Leden fortsätter genom skogen på en gammal skogstraktorväg, knixar sig uppför Birgers Berg innan du kastar dig nerför på en parallell led till Bergsleden och Berg-O-Dalbanan och sedan är åter vid Anitas Korsning där du började.

Djävulsklippans loop 2.0 – 1,8 km mossgrön (krävande)

På slalomspråk skulle Djävulsklippans loop betecknas som ”svart”. Den startar vid Birgers Korsning och är både trixig och knixig. Första hälften har två branta, svåra nedfarter och den första av dem är alltså själva Djävulsklippan. I norra änden är det återhämtning innan vi kommer till ”Westins omväg”. Det bär där av upp och nerför ett mindre berg. Krävande, javisst! Men loopen är störtskön om du tar i, får fart och har lite jävlaranamma i dig 😊

Berg-O-Dalbanans loop 2.0 (BoD) – 6,4 km blå (mycket mustig)

Berg-O-Dalbanans loop eller bara BoD är vår ”mustigaste” loop för ”vanliga” MTB-cyklar. Den börjar och slutar vid Anitas korsning. Här har vi spunnit vidare på de bästa idéerna från alla övriga loopar. Extra roligt är att den här loopen har skapats i samarbete med några av våra återkommande MTB-gäster som fått ge namn åt go´bitarna!

Loopen ska innehålla allt våra marker kan ge och vi har gjort den lite längre. BoD-loopen flyter alltså på längs fin blåbärsled och någon snutt gammal skogstraktorväg i storskogen, den tar dig uppför hälleberg och kastar dig nerför de samma. Och så har vi spetsat med ”Dunder-Carlsson & Bloms Serpentin” som kastar sig utför en ravin, ”Peters Drop”, och mycket annat smått och gott.

E-loopen – 3,3 km svart (mest mustig för e-mtb:er eller superstarka damer och herrar)

Denna loop är ny från säsong 2020. Den är vårt egna svar på önskan om en riktigt krävande och rolig loop för våra gäster med e-mtbhojar. Vi hojar e-mtb själva som variation och vet att det går att dra leder på ett annat sätt än när vi gör det för ”akustiska” hojar. Vi tänker inte på hopp, utan det är snarare så att vi nyttjar många fantastiska hällar som är för branta om man ”bara” cyklar ”akustiskt”. Vi matar på med klackar och hinder som inga vanliga cyklister mäktar med. Och vi behöver inte tänka på att man inte orkar när vi slingrar leden uppför sköna branta hällar.

E-loopen börjar vid Anitas Korsning efter inledande mördarbacken där även Berg-O-Dalbanan och Bergsloopen börjar. Den slingrar sig först fram och tillbaka genom gles skog på Birgers Berg innan den vänder söderöver på flowigare hällar. Till slut korsar du inledande Mördarbacken och får ytterligare 1 km med mycket mustig cykling. Vi avrundar med ett citat från en av våra e-mtbgäster sommaren 2020:

  • ”Banorna var som byggda för Emtb´s. Krävande men så himla kul, berg- och dalbanan och E-loopen var ju riktigt grymma. Detta hör absolut till bättre cykelplatser jag besökt.” Thomas Gothnell.

Alla leder och loopar i ett svep

Då och då får vi frågan ”I vilken ordning tar man lederna om man vill cykla alla i ett svep?”. Jo, värm upp med Farfars Tech Track >>> sen Bergsleden (men cykla inte nedför mördarbacken i slutet) >>> Södra loopen till andra spången (3/4 av loopen) >>> Havsleden t o r till Hälsokällan >>> Prickad led tillbaka till sista tredjedelen av Södra loopen >>> första halvan av Bergsloopen fram till Birgers Korsning >>> Norra loopen >>> Djävulsklippans loop >>> Sista halvan av Bergsloopen >>> Berg-O-Dalbanan >>>E-loopen>>> 200 meter på Södra loopen, vik höger på >>> Toppturen >>> sen ner till Pump Tracken >>> och så avslutar du med ett varv på Farmors Flowtrail. Puh!

Guidning och utbildningar

Vi har möjlighet att erbjuda dig professionell guidning eller utbildning genom vår samarbetsparner ”We Ride mtb”. De är utbildade MTB-ledare och kan våra leder och banor. De anpassar guidning och kurser för att er upplevelse ska blir perfekt. We Ride mtb håller även kurser för er som väljer att genomföra er konferens hos oss.

Strava och Trailforks

Vi har lagt upp alla enskilda leder som segment i Strava, vem vill inte vara Queen eller King of the mountain! Vi finns även på appen Trailforks.

Hyrcyklar för familjen

Du kan hyra ett stort urval av cyklar hos oss. Vi har tagit in nya hyrcyklar senaste tiden som väntar på dig. E-mtb, fulldämpat, framdämpat och barncyklar.

Vår Tech Track kan cyklas från ca 8 år och uppåt. För de lättare lederna i skogen behöver man vara ca 11-12 år eller mer och van att cykla.

Bokning av cykel sker via bokningsappen (Hyr MTB) på vår hemsida och sker senast 8.00 samma dag som du vill hyra cykel. Därefter hyr man cykel på plats. Gå till gårdsbutiken eller ring på 0156-420 020.

Vill du veta vilka cyklar som går att hyra? Gå in på bokningsappen "Hyr MTB" och välj den cykel och den dag du önskar hyra på. Du kommer då se om den är tillgänglig.

Ni kan se vår nuvarande lista på cyklar här.

Våra cyklar är gjorda för en smidig upplevelse. Ett exempel är Scott Scale 27.5+ med dämpare fram har fått mycket bra betyg i tester. Tack vare att de har sk plusdäck får du en skön upplevelse även om de inte har bakdämpare (vi har undvikit det för att du inte ska få problem med inställning av bakdämpare vilket tar ganska lång tid för att bli bra).

Spåravgift

Bergs Gård är ett familjeföretag och för att utveckla och underhålla våra banor, leder och loopar för er besökare tar vi ut en spåravgift. Då ingår Teknikområde och alla leder och loopar i skogen.

Varmt välkomna önskar Magnus och Frida Jonsson med familj och personal!

Priser

Bergs Gård är ett familjeföretag och för att utveckla och underhålla våra banor, leder och loopar för er besökare tar vi ut en spåravgift. Då ingår Teknik-bana, Flow trail, Pump Track, alla leder och loopar i skogen. Swicha till 123 023 24 21.

Vuxen – 60 kr/dag, 500 kr/år
Upp till 15 år - 30 kr/dag, 300 kr/år
Dusch 20 kr/person.

Guide
Läs mer här

Info för er som inte har cyklat på Bergs Gård MTB Arena tidigare och är nybörjare.

  • Använd alltid hjälm, platta gympaskor & tighta träningskläder. Ta gärna med cykelvattenflaska och varma fingervantar.
  • Viktigt att ha rätt storlek på cykel och höjd på sadeln.
  • Ta med er plåster och andra saker som kan behövas om ni skulle ramla och slå er.

Sitt på sadeln och ha ena pedalen längst ner, sätt hälen på pedalen. Sadeln är i rätt höjd med benet lätt böjt. Sadeln ska vara lite lägre än vid tex landsvägscykling. Det för att kunna flytta kroppen fram och bakåt för att lättare ta sig över hinder, bättre kurvtagning mm.

  • Börja med att cykla runt på gårdsplanen. Växla upp och ner och prova fram- och bakbroms tills det flyter. I skogen hinner ni inte tänka så mycket.
  • När ni har flyt, ta er till Farfars Tech track. Cykla igenom den några varv. Tänk på att det går lättare om ni har lätt växel och högt tempo på pedalerna. Tänk också på att sitta lätt i sadeln. Inför gupp och klackar, flytta tyngdpunkten fram och tillbaka så ni får flyt. Det sämsta kan man göra är att sitta still i sadeln och bara trampa. Och lär er att ha låg växel innan ni kommer till en uppförslut och måste ta i. VÄXLA INTE NÅR DET GÅR UPPFÖR OCH NI TAR I, DÅ RISKERAR NI ATT KEDJAN GÅR AV. Bättre att kliva av och tänka på det inför nästa brant.
  • Efter Farfars Tech Track så är det lämpligt att prova på pumptracken, farmors flowtrail eller Bergsleden: Bergsleden är den lättaste stigen i skogen.
  • Bergsleden är skyltad med röda B-skyltar. Ni kommer till den direkt efter att ni lämnat gården, och cyklat över åkern och förbi pump tracken, till mördarbacken. Den är brant. LÅG VÄXEL och se hur långt ni kommer. Sen är det bara att kliva av och leda cykeln uppför.
  • Väl förbi Mördarbacken så följer ni röda B-skyltarna och det kommer gå finfint även om ni såklart kommer inse att ni missat något litet men då provar ni igen.
  • När ni kommit runt Bergsleden så tar ni antingen den igen eller tar en titt på kartan och cyklar någon av de andra lederna. Tänk på att kolla på fotot på kartan först för där kan ni se vad vi skrivit om svårighetsgraden.

Ha en trevlig Mtb tur!

Bergs Gård Trosa

Bergs Gård Stora Huset 1
619 95 Västerljung

Telefon: 0156-42 00 20
E-post: kontakt@bergsgardtrosa.se


Kontakt Mark o Bygg: info@bergsgardtrosa.se