Gårdsvandring

Gården Berg har anor långt tillbaka i tiden. Redan under 1700-talet nämns gården i kyrkböckerna. Magnus och Frida Jonsson driver och bor på den vackra gården som har funnits i familjen i sex generationer, ända sedan 1827. Vill du veta mer om gården och få en möjlighet att titta närmare på den, följ då med på en rundvandring! Vi besöker allt ifrån den gamla ladugården till gårdens betesmarker, loge och gårdens hembostäder. Under er vandring kommer ni kunna följa gårdens utveckling under årens gång.

Bergs Gård nämns i kyrkböckerna som födelseplats för första gången omkring 1755. Troligen var gården aktiv redan 50 år tidigare men under annat namn. De familjer som skötte gården under 1700-talet och tidigt 1800-tal hade det tufft. Hög barnadödlighet och olycka i familjen gjorde att arrendatorerna till gården byttes vid flera tillfällen.

Jonas Ersson arbetade som brukare i Ävlingeby Norrgård i Västerljung när han 1827 beslutade sig för att arrendera Bergs Gård. Gården var sliten och rustades upp över tid. Jonas Ersson är Magnus farfars, farfars far.

1915 köpte Arvid Jonsson loss gården från Örboholm. Han var erkänd som kraftkarl i bygden och satte tillsammans med sina söner upp flera av dagens byggnader på gården. Några exempel är grunden till boningshuset, den gamla ladugården och undantagsstugan på berget. Arvid var även starke man i lantbruksföreningen under kristiderna efter kriget. Medan småbönderna lämnade sina arrenden köpte Arvid loss Berg istället. Arvids arbetsanda har gått vidare genom hans arvingar. Idag driver Magnus och Frida Jonsson gården vidare med samma glöd. Även Fridas släkt, Erikssons har drivit gård i flera generationer.
Familjen Jonsson

Bergs Gård Trosa

Bergs Gård Stora Huset 1
619 95 Västerljung

Telefon: 0156-42 00 20
E-post: kontakt@bergsgardtrosa.se


Bokning är bemannad måndag - fredag, 09.00 - 13.00 och nås via telefon, e-post samt kontaktformuläret ovan.

Gårdsbutiken är öppen fredag - söndag kl. 10.00 - 16.00